Kiedy pięknym mroźnym przedpołudniem przechadzasz się obok kawiarni i zapachniało Ci ciastem marchewkowym...
Wracasz do domu i robisz ciasto marchewkowe.
Zapach cynamonu i przypraw korzennych unoszących się w domu podczas pieczenia tego ciacha, to jedna z tych rzeczy, które lubię najbardziej. Kolejną jest już jedzenie ciasta hihihi
Przepis jest bardzo prosty. Nie jedna z Was go napewno zna.
Potrzebujemy:
1,5 szklanki startej marchewki
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru wanilinowego
I ciacho gotowe!
Dodatkowo posmarowałam je pyszną polewą.
100 g serka Philadelphia (może być inny, ważne jest aby był słony i kremowy)
2 łyżki masła
3 łyżeczki miodu.
Składniki ze sobą łączymy i smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.
Milego wieczoru, Ola.
0 Komentarze