Ciasto marchewkowe. Krótka historia.

Dodane przez Aleksandra Olewińska - 21:28

Kiedy pięknym mroźnym przedpołudniem przechadzasz się obok kawiarni i zapachniało Ci ciastem marchewkowym...
Wracasz do domu i robisz ciasto marchewkowe.


I wszystko jasne. To będzie piękny dzień.

Zapach cynamonu i przypraw korzennych unoszących się w domu podczas pieczenia tego ciacha, to jedna z tych rzeczy, które lubię najbardziej. Kolejną jest już jedzenie ciasta hihihi

Przepis jest bardzo prosty. Nie jedna z Was go napewno zna.

Potrzebujemy:
1,5 szklanki startej marchewki
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru wanilinowego


Marchewki ścieramy, odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy, dolewamy olej. Ciagle mieszając, wsypujemy powoli wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawy, sól. Masa powinna być gęsta. Na koniec wrzucamy marchewkę i siup do nagrzanego piekarnika w 180°C, na 40 minut. Użyłam prostokątnej blaszki 27/22 cm.

I ciacho gotowe!

Dodatkowo posmarowałam je pyszną polewą.


Składniki:
100 g serka Philadelphia (może być inny, ważne jest aby był słony i kremowy)
2 łyżki masła
3 łyżeczki miodu.

Składniki ze sobą łączymy i smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.

Milego wieczoru, Ola.

  • Udostępnij:

Może Ci się także spodobać

0 Komentarze

Nie zgadzam się na kopiowanie i rozpowszechnianie treści bloga oraz zdjęć bez mojej zgody. Obsługiwane przez usługę Blogger.